Isplata četvrte tranše do kraja juna

Bez autora
May 09 2010

Četvrta tranša iz stend-baj aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i BiH, od 38 miliona evra, mogla bi da bude isplaćena do kraja juna, saopšteno je u petak iz Ministarstva finansija BiH. Time bi bila završena prva godina stend-baj aranžmana, odnosno bilo bi isplaćeno 200 odsto od kvote u ukupnoj vrijednosti oko 400 miliona evra. Isplata zavisi od uspješnosti ispunjavanja uslova iz drugog pregleda stend-baj aranžmana i ocjene Odbora izvršnih direktora MMF-a na zasjedanju u junu. Četvrta tranša će biti isplaćena BiH krajem juna, ako ocjena Odbora izvršnih direktora MMF-a bude pozitivna. Do sada su bili poštovani globalni okviri i rokovi, te su vlasti na nivou BiH ispunile uslove potrebne uslove. Isto se očekuje i od entitetskih vlada, kako ne bi bila ugrožena stabilnost fiskalnog sistema BiH.

Isplata četvrte tranše do kraja junaČetvrta tranša iz stend-baj aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i BiH, od 38 miliona evra, mogla bi da bude isplaćena do kraja juna, saopšteno je u petak iz Ministarstva finansija BiH.

Iz Ministarstva navode da bi time bila završena prva godina stend-baj aranžmana, odnosno bilo bi isplaćeno 200 odsto od kvote u ukupnoj vrijednosti oko 400 miliona evra.

- Isplata zavisi od uspješnosti ispunjavanja uslova iz drugog pregleda stend-baj aranžmana i ocjene Odbora izvršnih direktora MMF-a na zasjedanju u junu - rekao je u petak u Sarajevu šef misije MMF-a za BiH Kostas Kristou na sastanku sa ministrom finansija i trezora BiH Draganom Vrankićem.

U saopštenju se ističe da će četvrta tranša biti isplaćena BiH krajem juna, ako ocjena Odbora izvršnih direktora MMF-a bude pozitivna.

Na sastanku je naglašeno da su do sada bili poštovani globalni okviri i rokovi, te da su vlasti na nivou BiH ispunile uslove potrebne uslove.

Vrankić je naglasio da se isto očekuje i od entitetskih vlada, kako ne bi bila ugrožena stabilnost fiskalnog sistema BiH.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc, te pomoćnik ministra finansija i trezora za budžet Vlatko Dugandžić.

Delegacija MMF-a, na čelu sa šefom misije Kostasom Kristouom, ove sedmice počela je posjetu BiH gdje će ostati do 17. maja, kako bi ocijenila dosadašnje izvršenje aranžmana, a pregled nastavlja na tehničkom nivou i razgovorima sa zvaničnicima BiH i entiteta.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je ranije da je Srpska ispunila uslove za nastavak stend-baj aranžmana, ali da on neće biti realizovan ako sve uslove ne ispuni i FBiH.

Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda izjavio je da FBiH neće imati čemu da se nada ako propadne aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer će državna kasa ostati bez novca predviđenog iz stend-baj aranžmana.

Makroekonomska situacija

U saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH navodi se da je osim pregleda portfolija stend-baj aranžmana, na sastanku bilo riječi i o makroekonomskom stanju u BiH, te potrebi jačanja Fiskalnog savjeta BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik